Συναντήσεις SETreality

Συνάντηση 4η- Corfu, Greece, September 2013

Συνάντηση 3η – Vilnius, Lithuania, June 2013

Συνάντηση 2η – Lisbon, Portugal, April 2013

Συνάντηση 1η - Suceava, Romania, September 2012

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Συνάντηση 4η- Corfu, Greece, September 2013


Ημερομηνίες: 17 Σεπτεμβρίου – 22 Σεπτεμβρίου 2013 

Τόπος: Κέρκυρα, Ελλάδα

Φορέας Φιλοξενίας: Κοι.Σ.Π.Ε. ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – 10ος Τομέας του Νομού Αττικής


     H 4η συνάντηση του SETreality project διεξήχθη στην Κέρκυρα της Ελλάδας με 37 συμμετέχοντες από 8 χώρες.
Η υποδοχή των συμμετεχόντων ξεκίνησε μ’ ένα γεύμα στο ξενοδοχείο Hellenis. Την επόμενη μέρα όλοι οι συμμετέχοντες βρέθηκαν στο Corfu Holiday Palace για την 1η συνάντηση του SETreality project. Όλοι οι φορείς παρουσίασαν την τωρινή κατάσταση των περιφερειών και των χωρών τους, δίνοντας δικά τους παραδείγματα καθώς και τοπικών προγραμμάτων στα οποία ο εκάστοτε εταίρος είχε εμπλακεί, στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το υλικό (φυλλάδια, booklet, brochure) της προηγούμενης συνάντησης στο Vilnius. Ένας τουριστικός περίπατος στην πόλη οργανώθηκε ενώ επισκεπτόμασταν τις Επιχειρηματικές δραστηριότητες του τοπικού Κοι.Σ.Π.Ε. Νέοι Ορίζοντες. 


Η ξενάγησή μας περιελάμβανε το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας και μια επίσκεψη στο εργαστήριο αρτοποίϊας «Μέλισσα». Το εργαστήριο «Μέλισσα» αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία. Επίσης, επισκεφτήκαμε το περιβαλλοντικό πάρκο του τοπικού Κοι.Σ.Π.Ε. όπου καλλιεργούνται, παράγονται και διανέμονται οργανικά προϊόντα καθώς και το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο του νησιού, τα περισσότερα κτίρια του οποίου τώρα παραχωρήθηκαν και χρησιμοποιούνται απ’το πανεπιστήμιο. Ένα δείπνο προσφέρθηκε απ’ το Lunatino Café μια απ’τις πιο πετυχημένες και δημοφιλείς κοινωνικές επιχειρήσεις του Κοι.Σ.ΠΕ Νέοι Ορίζοντες στην πόλη της Κέρκυρας. Το δείπνο διεξήχθη στον κήπο του Παλαιού Ανακτόρου στην πόλη της Κέρκυρας. Την εκδήλωση ανέλαβε η υπηρεσία catering του Κοι.Σ.Π.Ε Νέοι Ορίζοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ν’ αποκτήσουν την εμπειρία μιας κοινωνικής συνεργασίας. Ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται αλλά και επιτυγχάνουν την κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική επανένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμβάλλει στην αποκατάσταση καθώς και στην οικονομική τους αυτάρκεια.    

     Ακόμα, παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη στο καθολικό ξωκλήσι του παλιού κάστρου. Στο εορταστικό δείπνο παραδοσιακοί και τοπικοί χωροί πλαισίωσαν ευχάριστα την βραδιά. Το μεσημέρι, ένα πικ-νικ κοντά στην θάλλασα στην όμορφη παραλία της Παλαιοκαστρίτσας ολοκλήρωσε με υπέροχο τρόπο την ξενάγησή μας. Το project μας είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του 26ου  συνέδριου SFE CEFEC.
     Μέσω αυτής της συμμετοχής είχαμε την δυνατότητα να προωθήσουμε το project μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και πρακτικές σε κοινωνικά θέματα και να εξερευνήσουμε τις δυνατότηες και τις προκλήσεις που εγείρονται σήμερα στο πεδίο αυτό.

   Το SETreality project οργάνωσε ένα εργαστήριο με το όνομα «Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» του οποίου συντονιστής ήταν ο Graham Nicholls από το Plymounth Mind της Αγγλίας.










 

    Το εργαστήριο είχε περισσότερους από 27 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αυτού είναι διαθέσιμα στο Facebook και στο site του SETreality καθώς και στο site του συνεδρίου.
     Υπήρχε ένα συνεργείο παραγωγής βιντεοσκοπικού υλικού, το ”Blue Lollipop Media Ltd” από το Plymounth Mind της Αγγλίας.

  
O Dean Stidwill και ο Gary Nicholls από τους ”Blue Lollipop Media Ltd” θα δημιουργήσουν μια ταινία η οποία θα περιλαμβάνει επιλεκτικά κάποιες φωτογραφίες και βίντεο από την Κέρκυρα. Το βίντεο αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση του SETreality στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

     Το project αυτό ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κύριος συντονιστής του SETreality μαζι με την συντονίστρια  του Ελληνικού φορέα εταίρου έδωσαν συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε στις ειδήσεις μέσω της τοπικής τηλεόρασης. 
     Επιπλέον, ο έλληνας εταιρος (Κοι.Σ.Π.Ε. Διαδρομές) του ευρωπαϊκού προγράμματος « SETreality »  οργάνωσε ολομελή συνεδρίαση με τον τίτλο: “Επιχειρηματικές ιδέες από το SETreality: εντός και εκτός της κοινωνικής οικονομίας” όπου οι Ιταλικοί και οι Ελληνικοί  κοινωνικοί συνεταιρισμοί παρουσιάστηκαν σαν ένα ξεχωριστό μοντέλο κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης  ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και με άλλες αναπηρίες ή μειονεξίες. Τέλος, υπήρχε κι ένα δεύτερο μέρος όπου άλλα συνεταιριστικά μοντέλα και τοπικές επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν σαν μια συμβολή στη έρευνα, ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας μεταξύ των διαφορετικών τύπων επιχειρήσεων.






------------------------------------------------------------------------------------

Συνάντηση 3η – Vilnius, Lithuania, June 2013




Έκθεση από τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης «GRUNDTVIG Learning Partnerships – project SETreality 2012-2014 », στο Vilnius της Λιθουανίας.
Στα πλαίσια του προγράμματος Grundtvig Learning Partnerships –SETreality project 2012-2014 ο ΚοιΣΠΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ πραγματοποίησε μετακίνηση στη Λιθουανία. Από τις 27 Ιουνίου έως και τις 02 Ιουλίου 2013 ομάδα εργαζομένων και μελών από τη δομή Θράκης της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας επισκέφτηκε το Vilnius για να λάβει μέρος στην τρίτη διακρατική συνάντηση. 
Το πρόγραμμα αφορά στη συνεργασία μεταξύ φορέων από οχτώ κράτη. Στόχοι του είναι: 1. Να συνεισφέρει στην ένταξη ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για την προσαρμογή τους στο εργασιακό περιβάλλον 2. Να διευκρινίσει ποιος τύπος Κοινωνικού Συνεταιρισμού αποτελεί το καλύτερο μοντέλο για την κοινωνική ενσωμάτωση σε κάθε χώρα. 3. Να διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσης κι εμπειρίας στην εκπαίδευση των εργαζομένων για τις ειδικές ανάγκες των εργαζομένων με αναπηρία και να αυξήσει την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και 4. να δημιουργήσει ένα πακέτο εκπαιδευτικού υλικού στη γλώσσα του κάθε εταίρου. 



Εταίρος από τη Λιθουανία ήταν η μη κυβερνητική οργάνωση National Institute for Social integration (http://zmogui.lt/en), που δημιουργεί και εφαρμόζει καινοτομίες στον κοινωνικό τομέα και υποστηρίζει την ένταξη των ατόμων από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στην κοινωνία των πολιτών. Η οργάνωση λειτουργεί  καινοτόμα προγράμματα όπως: 1. «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» (σε αυτήν τη βιβλιοθήκη τα βιβλία είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι), 2 «Εκπαίδευση Δημοσιογράφων» (ευαισθητοποίηση ομάδων δημοσιογράφων σε θέματα διαφορετικότητας), 3 «Κοινωνικό Ταξί» (Μία υπηρεσία διαθέσιμη για κάθε άτομο με δυσκολία μετακίνησης λόγω σωματικών ή ψυχιατρικών δυσλειτουργιών διαθέσιμη όλο το 24ωρο). 


Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προβολή του προγράμματος, όπως το σχέδιο ενημέρωσης του πληθυσμού για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SETreality, η ιστοσελίδα του προγράμματος (www.setreality.eu) που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες των χωρών – εταίρων και ο σχεδιασμός των λοιπών μέσων γνωστοποίησης του προγράμματος, κυρίως μέσω έντυπου υλικού. Επίσης, συζητήθηκε η πρόοδος του κάθε εταίρου στα καθήκοντα που έχει αναλάβει, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με τη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιρισμών και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ Maistobankas, που στόχος της είναι η συγκέντρωση τροφίμων για άπορους πολίτες (www.maistobankas.lt). Τέλος, η κα Γεωργαλή, παρουσίασε το σχεδιασμό της επόμενης συνάντησης των μελών που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα 17-22 Σεπτεμβρίου  2013. Επίσης, δόθηκε χρόνος για σύντομη παρουσίαση της τούρκικης οργάνωσης και ακολούθησε η παρουσίαση της Δομής Θράκης της ΕΚΨ & ΨΥ από την Ελευθερία Λαμπροπούλου και την Αρσενία Μαλακόζη με σχόλια από τα μέλη μας, Νίκο Κουγιουμτζή και Γιώργο Κεσκινίδη. Συζητήθηκε η πορεία της αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων στην Ελλάδα, σε σχέση με την οικονομική κρίση, και διανεμήθηκαν σε όλους αναμνηστικά δώρα (τσάι που συλλέχθηκε από τα μέλη που απασχολούνται στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην Αλεξανδρούπολη). Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους εταίρους προβληματίστηκαν ιδιαίτερα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δυσχεραίνουν την ποιότητα του έργου μας. Σε όλες τις συναντήσεις επικρατούσε πολύ θερμό κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων γεγονός που βοήθησε τα νέα μέλη να αισθανθούν γρήγορα άνετα στην ομάδα.
Την τελευταία ημέρα μία Λιθουανή δημοσιογράφος από την τοπική εφημερίδα για θέματα αναπηρίας ζήτησε από την ελληνική αποστολή να δώσει συνέντευξη, με στόχο να γνωστοποιηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SETreality και να ενημερωθεί για την πορεία της κοινωνικής πρόνοιας και της αποασυλοποίησης στην Ελλάδα στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Η δημοσιογράφος ενημερώθηκε για όλη την πορεία του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, την ιστορία της αποασυλοποίησης στον ελλαδικό χώρο, τη δράση και τις υπηρεσίες της ΕΚΨ&ΨΥ, τον τρόπο και τη φιλοσοφία δουλειάς μας. 


Συνολικά στο παρόν ταξίδι, μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στη φιλοσοφία των κοινωνικών συνεταιρισμών. Φαίνεται σημαντικό ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές στην εφαρμογή ΚοιΣΠΕ στη δυτική Ευρώπη, όπου το μοντέλο εφαρμόζεται μεν και διαφέρει από χώρα σε χώρα, με την ανατολική Ευρώπη, όπου γίνονται προσπάθειες για την εφαρμογή του, χωρίς όμως να ακολουθείται το μοντέλο των δυτικών χωρών. Γενικότερα, φαίνεται ότι η Κοινωνική Ψυχιατρική μπορεί να έχει βήματα εξέλιξης ακολουθώντας μοντέλα που λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη και μπορούν να προσαρμοστούν στα ιδιαίτερα δεδομένα της Ελλάδας.

Ελευθερία Λαμπροπούλου, Ψυχολόγος
Αρσενία Μαλακόζη, Κοινωνική Λειτουργός
 Γιώργος Κεσκινίδης, μέλος
 Νίκος Κουγιουμτζής, μέλος






------------------------------------------------------------------------------------
Συνάντηση 2η – Lisbon, Portugal, April 2013


Ο Κοι.Σ.Π.Ε ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ πραγματοποίησε το δεύτερο mobility (μετακίνηση) στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας. 
Το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι διήρκεσε από τις 02  έως και τις 07 Απριλίου 2013. 

Η οργάνωση που φιλοξένησε αυτή την δεύτερη (2) επίσκεψη ονομάζεται ARIA. 
Στοιχεία (στα αγγλικά) για την ARIA θα μπορέσετε να διαβάσετε στο newsletter No 2. 

Στο ταξίδι αυτό επιλεγήκαν να συμμετέχουν τα ακόλουθα μέλη: 

Αγγελική Τσιαξίρη, από Αθήνα, υπάλληλος της E.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. μέλος του Δ.Σ του ΚοιΣΠΕ Διαδρομές μαζί με τον Ηλία Φαρμάκη από τα διαμερίσματα της Καλλιθέας.
Η Μαρίνα Παπαγιαννακοπούλου,  γραμματέας της E.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. από Αθήνα και από Άμφισσα η  Γεωργία Γεωργίου, δασοπόνος και υπεύθυνη προ & επαγγελματικής κατάρτισης της E.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. για την δομή της Φωκίδας μαζί με τον Χρήστο Υψηλάντη μέλος των δομών της Άμφισσας.


Η ομάδα συμμετείχε όπως στο επιστημονικό έτσι και στο πολιτιστικό πρόγραμμα που είχε οργανωθεί από τους οικοδεσπότες μας για τις ανάγκες αυτής της επίσκεψης.

Στην συνάντηση της Λισαβόνας μέρος πήραν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς του προγράμματος.




Εντυπώσεις και σχόλια των συμμετεχόντων από τον ΚοιΣΠΕ διαδρομές 

Αγγελική Τσιαξίρη - υπάλληλος της E.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. μέλος του Δ.Σ του ΚοιΣΠΕ Διαδρομές
Ο
ΚοιΣΠΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ πραγματοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος GRUNDTVIG, SETreality 2012-2014 εκπαιδευτικό ταξίδι στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας. 
Πιστεύω ότι ήταν ένα αξιόλογο ταξίδι με διπλό όφελος για μένα. 
Πρώτον γνώρισα ανθρώπους από άλλες χώρες τις Ευρώπης που έχουν τις ίδια ενδιαφέροντα όσον αφορά την απασχόληση των ψυχικά ασθενών και γενικά την υποστήριξη των κοισπε. Αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών μπορείς να αξιολογήσεις τους εταίρους και να αποφασισθεί με ποιους μπορείς περισσότερο να κάνεις συμμαχίες για περαιτέρω συνεργασίες. Αν και οι περισσότερες συναντήσεις ήταν μεταξύ των συντονιστών όμως  δόθηκε και σε μας η ευκαιρία να παραβρεθούμε σε κάποιες από αυτές. 

Υπήρχε και η δυσκολία με τη γλώσσα τελικά όμως με τη βοήθεια της Μαριάνας αλλά και της Μαρίνας τα καταφέραμε καλά. Επισκεφτήκαμε το χώρο του νοσοκομείου και τα χωράφια που καλλιεργούν φυτά και λουλούδια με τη βοήθεια των ασθενών. 
Ένα δεύτερο όφελος αυτού του ταξιδιού για μένα, αλλά πιστεύω και για όλους που συμμετέχουν  στα ταξίδια, δίνετε η ευκαιρία να γνωριστώ περισσότερο και να σχετιστώ με συναδέλφους που ενώ γνωριζόμασταν χρόνια δεν μας είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία. Ποτέ δεν είχα φαντασθεί ότι θα μοιραζόμουν και το ίδιο κρεβάτι με τη Μαρίνα.
Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα της Λισαβόνας και δοκιμάσαμε φαγητά και λιχουδιές Πορτογαλέζικες. Είναι το κομμάτι του ταξιδιού που δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που συμμετέχουν να περάσουν όμορφα και να ξεκουραστούν. Κανονικές διακοπές. Το ‘ίδιο συνέβη και με τα μέλη που συνοδεύαμε, το Χρήστο και τον Ηλία. 
Ακόμη μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί με τα μέλη μας, όχι μόνο μακριά από τη μονάδα, αλλά σε μία άλλη χώρα. Να αντιμετωπίσουμε  τις όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν με διαφορετικό τρόπο. Η κινητοποίηση και η προσπάθεια τήρησης του προγράμματος ,τουλάχιστον για τον Ηλία, ήταν πολύ μεγάλη. 
Όσο για την οργάνωση ήταν πολύ καλή, δεν γνωρίζω εάν μπορούσε να ήταν καλύτερη. 
Θέλω να κάνω την εξής   επισήμανση: καλό είναι τα μέλη που θα συμμετέχουν να έχουν γνωρισθεί προτού το ταξίδι. Εάν αυτό είναι αδύνατο να έχουν γνωρίσει τουλάχιστον την Μαριάνα. Νομίζω αυτό θα βοηθήσει για την μείωση τους άγχους  τους, για το άγνωστο. Η συντονίστρια μαζί με την θεραπεύτρια είναι πιο σιγουριά. Ευχαριστώ όλους οι οποίοι συνέβαλαν για να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία.
                  Με εκτίμηση
             Αγγελική Τσιαξίρη.

Το ταξίδι αυτό και  τις εντυπώσεις τις δικές μου και του Ηλία του Φαρμάκη τις έκανα γνωστές:
1. Στην θεραπευτική  και στην διοικητική ομάδα της Δομής Αττικής της  Ε.Κ.Ψ.&.Ψ.Υ.
2. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚοιΣΠΕ διαδρομές.
3. Στη Γενική Συνέλευση του ΚοιΣΠΕ διαδρομές.
4. Σε μέλη της θεραπευτικής ομάδας Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων
5. Σε μέλη της θεραπευτικής ομάδας του Κέντρου Ημέρας  Ενηλίκων (Follow  up) της  Ε.Κ.Ψ.&.Ψ.Υ.
6. Σε μέλη της θεραπευτικής ομάδας του Κέντρου Ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο 
7. Σε όλα τα μέλη των μονάδων της Δομής Αττικής της Ε.Κ.Ψ.&.Ψ.Υ.
-----------------------------------------------------------------------------------

Ηλίας Φαρμάκης  
Πέρασα καλά στο ταξίδι στη Πορτογαλία που είχα πάει με πρόγραμμα του κοισπε διαδρομές μαζί με τη θεραπεύτρια μου. Το ταξίδι ήταν πολλές ώρες . Μείναμε και 3 ώρες στο αεροδρόμιο στο Παρίσι.
Στη Λισαβώνα κάναμε αρκετές βόλτες και είδαμε πολλά πράγματα. Περισσότερο από όλα μου άρεσε το ενυδρείο. Στο δωμάτιο στο ξενοδοχείο έμεινα με τον κ Χρήστο Υψηλάντη από την Άμφισσα. Γνωριστήκαμε και περνούσαμε όμορφα. Το τσιγάρο στο ξενοδοχείο απαγορευόταν και αυτό με δυσκόλεψε πολύ. Γνώρισα και όσους  είχαν έρθει από άλλες χώρες. Είχαμε μαζευτεί πολλοί άνθρωποι και αυτό με άχγωσε . Πήγαμε στη συνάντηση και ακούσαμε  τη συζήτηση. Μιλούσαν Αγγλικά αλλά μου εξήγησαν τι έλεγαν. Επισκεφτήκαμε και το ψυχιατρικό νοσοκομείο και τον κοισπε τον δικο τους στη Λισαβώνα. Πάντως παρά τις διάφορες δυσκολίες καλό είναι να γίνονται αυτά τα ταξίδια.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Γεωργίου Γεωργία - δασοπόνος και υπεύθυνη προ & επαγγελματικής κατάρτισης της E.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. για την δομή της Φωκίδας

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Στα πλαίσια του προγράμματος GRUNDTVIG, SETreality 2012-2014 ο ΄΄Κοι.Σ.Π.Ε. ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ΄΄, πραγματοποίησε το δεύτερο mobility (μετακίνηση) στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι διήρκησε από τις 02 έως και τις 06 Απριλίου 2013. Η οργάνωση που μας φιλοξένησε ονομάζεται ΄΄ ARIA΄΄. 
Θεωρώ πολύ σημαντική την συμμετοχή μου στο εκπαιδευτικό ταξίδι στη Λισαβόνα. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τέτοιο ταξίδι, με συνοδευόμενο μέλος, σε χώρα της Ευρώπης, στα πλαίσια της εργασίας μου στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & ψυχικής Υγείας Νομού Φωκίδας.
Ήρθα σε επαφή με ανθρώπους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που είχαμε κοινά ενδιαφέροντα όσον αφορά την απασχόληση των ψυχικά ασθενών. Μέσα από τέτοιου είδους συναντήσεις γίνεται πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, όπου προσπάθησα και εγώ να το εκμεταλλευτώ. 
Σε ορισμένες από τις συναντήσεις παρευρεθήκαμε όλοι [Μαρίνα – Μαριάννα – Αγγελική – Ηλίας – Γεωργία – Χρήστος] και παρακολουθήσαμε, αλλά όχι σε όλες, διότι οι περισσότερες ήταν μεταξύ των συντονιστών. Η παρουσία μου στις συναντήσεις και η συμμετοχή μου ήταν πολύ εκπαιδευτική για εμένα.
Έγιναν επισκέψεις [περιήγηση – ενημέρωση], στον χώρο του Νοσοκομείου και τα χωράφια – θερμοκήπια που απασχολούνται οι ψυχικά ασθενείς.
Επίσης, επισκεφθήκαμε τα αξιοθέατα της Λισαβόνας, δειπνίσαμε σε Πορτογαλικό Εστιατόριο [΄΄PORTOGALIA GERVEJARIA΄΄], φάγαμε μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο της Κοινωνικής Επιχείρησης του Οργανισμού ARIA,  όπου δοκιμάσαμε την τοπική κουζίνα, κάναμε βόλτα με το ΤΡΑΜ, μπήκαμε στο ΜΕΤΡΟ κ.α.
Με την συμμετοχή μου σε αυτό το ταξίδι και συνοδεύοντας τον Χρήστο, νιώθω ευχαρίστηση που γνώρισα καλύτερα την καθημερινότητά του [πέραν από την απασχόλησή του στο χωράφι]. Τήρησε πολύ καλά το πρόγραμμά του [Φ.Α., ύπνος κ.λ.π.], συμμετείχε σε συζητήσεις με επισημάνσεις – θέλω – πρωτοβουλίες. Μου δημιούργησε συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης.
Μου δόθηκε επίσης, η ευκαιρία να γνωρίσω συναδέλφους και μέλος άλλης δομής που δεν γνώριζα έως τότε, που συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο. Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα πολύ καλό και οικείο προς εμένα.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία αυτή που μου δόθηκε.
Με εκτίμηση
Γεωργίου Γεωργία
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Χρήστος Υψηλάντης  
                                
Μου άρεσε πολύ το ταξίδι στη Πορτογαλία, στην πόλη της Λισαβόνας.
Σταματήσαμε στο Παρίσι, στο αεροδρόμιο, αλλά δεν πήγαμε μέσα στο Παρίσι.
Η πόλη της Λισαβόνας και το ενυδρείο με τα ψάρια μου άρεσε πολύ. Επισκεφθήκαμε πολλά μέρη και είδαμε πολλά αξιοθέατα.Τρώγαμε σε μία καλή κουζίνα με καλά φαγητά. Είμαι ευχαριστημένος με τους ανθρώπους, εξαιρετικοί – εξυπηρετικοί οι Πορτογάλοι. Έμεινα ευχαριστημένος, με εξυπηρέτησαν και ας μη μίλαγα Πορτογαλέζικα. Είχα και ωραία παρέα τον Ηλία, κοιμόμασταν στο ίδιο δωμάτιο.Το συνέδριο μου άρεσε πολύ. Μακάρι να έμενα για πάντα εκεί.
Γύρισα πίσω με ωραίες εντυπώσεις.
Χρήστος 




------------------------------------------------------------------------------------

Συναντήση 1η - Suceava, Romania, September 2012
Ο ΚοιΣΠΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ συμμετέχει σαν Partner στο πρόγραμμα GRUNDTVIG, SETreality 2012-2014 του οποίου συντονιστής ειναι η οργάνωση AREAS από την πόλη Suceava (Σουτσεάβα) της Ρουμανίας. Πρώτος προορισμός η πόλη Suceava της Ρουμανίας όπου συμμετείχαμε και στο συνέδριο του CEFEC, “Social Economy, Trend or Reality” 20 με 22 Σεπτεμβρίου του 2012.
Σε αυτή την πρώτη μας μετακίνηση μέρος πήραν οι:
- Αθηνά Φραγκουλη, πρόεδρος ΚοιΣΠΕ Διαδρομές 
- Δέσποινα Κατσουδα, Γενικη Γραμματεας του ΚοιΣΠΕ 
- Ερασμία Σακελλαροπούλου, μελος του ΚοιΣΠΕ, εργαζόμενη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής 
- Βαλασελης Δημητρης, μελος & εκπαιδευόμενος του ΚοιΣΠΕ Διαδρομές
- Θεωνας Χαρατσης, ένοικος οικοτροφείου της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής
& Μαριάννα Γεωργαλη, μελος του εποπτικου συμβολιου του ΚοιΣΠΕ & συντονίστρια του προγράμματος.
Τα μέλη μας επέστρεψαν γεμάτα εντυπώσεις από την πρώτη αυτή συνάντηση των εταίρων. Διαβάστε στο τι έγραψαν 2 από τα μέλη της αποστολής στην Ρουμανία. Ο λόγος τους δροσερός και μεστός. Η  ματιά τους διεισδυτική και αποκαλυπτική...

-------------------------------------------------------
Δημήτρης 
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εντύπωση σου προκαλεί η ρυμοτομία των πόλεων - διασχίζεις ολόκληρη την πόλη σε μια ευθεία.Τα αυτοκίνητα μόλις δουν πεζό σε διάβαση , κοκκαλώνουν .Τα μηχανάκια είναι μετρημένα στα δάχτυλα των 2 χεριών.Οι εκκλησίες ( στα μοναστήρια και εκτός ) , σου κάνουν μεγάλη εντύπωση και είναι κατασκευασμένες κατά τον μεσαίωνα .Γενικά όλη η πόλη δεν θυμίζει φτωχή χώρα και ο στόλος των αυτοκινήτων είναι νεότερος από αυτόν στην Ελλάδα. Το 1 /4 των αυτοκινήτων είναι του ντόπιου εργοστασίου της DACIA.Όλοι οι Ρουμάνοι δείχνουν να αγαπάνε πολύ την πατρίδα τους και  το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν μετανιώσει την φυγή τους από τον Κομμούνισμο.Είναι όλοι τους πολύ καλοί άνθρωποι.
Το Βουκουρέστι έχει χαρακτήρα Ευρωπαικής πρωτεύουσας.Το ευχάριστο για όλη τη αγροτική Ρουμανία  είναι ότι το ατύχημα του Τσέρνομπιλ , παρόλο το κοντινό της απόστασης αυτου με τις βόρειες πολιτείες , όπως μας είπαν δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτούς.Όσον αφορά το συνέδριο του CEFEC ,εγώ δεν κατάλαβα πολλά πράγματα .Mαζί  με την Ερασμία την Σακελαροπούλου όμως στο workshop , καταφέραμε να παρουσιάσουμε το μοντέλο της επιχείρησης του ΚΟΙΣΠΕ "Διαδρομές" ,όπως αυτό ταίριαξε με  το 2ο από τα 5 μοντέλα επιχείρησης κοινωνικής οικονομίας που μας παρουσίασε ο κατά τ' άλλα υπέροχος ομιλητής.Στο workshop εντύπωση μου έκανε ένας αντιπρόσωπος  ενός ντόπιου ρουμάνικου νοσοκομείου που είπε  ( παρουσιάζοντας την επιχείρηση του ) ότι είναι υπεύθυνος ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου το οποίο φιλοξενεί 400 αρρώστους.Γενικά τα ΚΟΙΣΠΕ της Ρουμανίας φαίνονται πολύ πιο οργανωμένα απο τα Ελληνικά κι ας είναι σε μια πιο φτωχή χώρα από την Ελλάδα.Εντύπωση επίσης μου έκαναν τα μέλη των άλλων group που ήρθανε στο cefec τα αποία ήταν όλα "έξω καρδιά" όπως λέμε στην Ελλάδα , και ανοιχτά σε οποιαδήποτε συζήτηση είτε γενική είτε για τον λόγο που ο καθένας ήρθε στο Συνέδριο.Ελπίζω την ίδια φιλοξενία ( και καλύτερη ) να προσφέρουμε στα Ευρωπαϊκά group τον Μάρτιο στη Ελλάδα.θα χαρώ πολύ να δω γνωστά πρόσωπα .Αυτή τη στιγμή η Ρουμανία είναι όπως εμείς πριν μπούμε στο Ευρώ. Ο Θεός να τους φωτίσει να μην μπούνε κι αυτοί.
Με τιμή
Δημήτρης

--------------------------------------------------------------------------------------  
Θεωνάς 
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το ταξίδι στην Ρουμανία ήτανε το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ελλάδος και μπορώ να πω ότι αποκόμισα πολλά ερεθίσματα και εμπειρίες από αυτό.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι ταξίδεψα στην Ρουμανία με την λανθασμένη εντύπωση ότι αυτό θα ήταν μια εκδρομή αναψυχής παρά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι. Έτσι οι όποιες εμπειρίες αποκόμισα αναφέρονται περισσότερο στο προσωπικό επίπεδο και όχι στην γνωσιακή συνεισφορά του συνεδρίου. Ούτως ή άλλως η αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι ομιλητές σε συνδυασμό με την δύσκολη ορολογία των οικονομικών δεν μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω με ενδιαφέρον το συνέδριο. Επιπλέον η κούραση από το ταξίδι και το γεγονός ότι δεν κοιμήθηκα καλά την πρώτη μέρα του ταξιδιού υπήρξε ακόμα ένας ανασταλτικός παράγοντας που με απέτρεψε απ’ το να παρακολουθήσω με ζέση και ενδιαφέρον το συνέδριο. Η γενική ιδέα που αποκόμισα από το συνέδριο είναι ότι υπάρχει ένας πανευρωπαικός οργανισμός (ο CEFEC) στον οποίο είναι μέλη τα περισσότερα κράτη της ευρώπης και ο οποίος έχει στόχο την εξομάλυνση των οικονομικών ή όποιων άλλων δυσκολιών, την αλληλοβοήθεια και την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών των επιμέρους μελών του CEFEC. Αυτό μου φάνηκε πολύ σημαντικό και το κράτησα ενδόμυχα γιατί πραγματικά με ταλάνιζε η ιδέα του ότι η ΕΚΨκαιΨΥ είναι μόνη της με μοναδικό αρωγό το ελληνικό κράτος. Τώρα κατάλαβα πως υπάρχουν πολλές εταιρείες σαν την δική μας ανά την ευρώπη που αλληλουποστηρίζονται και αλληλοβοηθούνται.

Όσο αφορά τώρα στο προσωπικό επίπεδο εκεί οι εντυπώσεις μου είναι πολύ πλουσιότερες και δεν ξέρω ποια να πρωταρχίσω να περιγράφω. Ζωηρή εντύπωση μου άφησαν οι άνθρωποι, τα σπίτια, οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες και η αγροτική και κτηνοτροφική, κατα βάση ζωή στην Ρουμανία. Οι μονοκατοικίες που δέσποζαν στο μεγαλύτερο μέρος της SUCEAVA με τις επικλινείς στέγες τους ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης. Τα ζώα (πρόβατα, κατσίκια, αγελάδια, μοσχάρια, κότες, γάτοι, σκύλοι) μου θύμισαν το χωριό μου όπου μεγάλωσα στις Σέρρες. Οι άνθρωποι ήταν αρκετά ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Οι συγκοινωνίες ήταν ανάλογες με αυτές της Αθήνας αλλά το εισητήριο ήταν μαγνητικό και έπρεπε να το χτυπήσεις μέσα στο λεωφορείο στο ανάλογο μηχάνημα.
Η προσωπική μου πρόταση που έχω να κάνω μετά από αυτό το ταξίδι είναι ότι ίσως θα μου ταίριαζε να ζήσω σε ένα αγροτικό, κτηνοτροφικό περιβάλλον όπως αυτό του χωριού μου όπου μεγάλωσα ως τα εννιά μου χρόνια. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον όταν θα έχω γίνει δυνατότερος όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι της δουλειάς και την ανάληψη ευθυνών να προτείνω στην εταιρεία να ζήσω σε κάποιο προστατευόμενο διαμέρισμα στην Λαμία ή σε κάποια αγροτική περιοχή όπου έχει παράρτημα η εταιρεία.

Με τιμή
Θεωνάς






    Δεν υπάρχουν σχόλια: